Bez względu na to, czy do naszych kranów trafia woda
pochodząca z miejskich wodociągów, czy też woda studzienna oczyszczana w
lokalnej instalacji, bardzo często okazuje się, że jej dodatkowe uzdatnianie
jest nie luksusem, na który możemy sobie pozwolić, ale wymogiem, który powinien
być przez nas spełniony, jeśli mamy na uwadze własne bezpieczeństwo.
Domowe uzdatnianie wody polega przede wszystkim na usuwaniu z
niej cząstek stałych takich, jak piasek, rdza, muł oraz inne osady. Warto
zatroszczyć się o nie przy tym nawet wówczas, gdy cząstki stałe obecne w wodzie
nie przekraczają dopuszczalnych norm. Uzdatnianie jest też niezbędne i wówczas,
gdy w wodzie pojawia się chlor, choć bowiem jest on niezbędny do dezynfekcji
wody, ma negatywny wpływ nie tylko na jej smak, ale również na zapach. Usuwać
należy również jony wapnia i magnezu to bowiem właśnie one przyczyniają się do
powstawania kamienia kotłowego.
Zagadnienie uzdatniania wody jest dość skomplikowane. Generalnie opis procesu filtracyjnego powinno się zacząć od nakreślenia wzorów chemicznych i towarzyszącym im przemian. Mimo wszystko chcę to pominąć. Chciałbym opisać dość prostym językiem jak działają filtry do wody . Na rynku dostępne są różnego rodzaju produkty uzdatniające.
Komentarze
Prześlij komentarz